Over de volwassenen


De volwassenen kunstgroep bestaat sinds 1992.
De groep bestaat zowel uit mensen zonder enige kennis van beeldende vorming als mensen met een academische ervaring.
De begeleiding is te volgen op elk gewenst niveau. 


Voor mensen die graag vanaf de eerste dag elke week iets `moois` willen schilderen en mee naar huis willen nemen om trots aan hun familie en/of vrienden te laten zien wat ze al gemaakt hebben, of mensen die vinden dat met een paar jaartjes oefenen het schilderen wel onder de knie moet zijn, of mensen die het op prijs stellen dat hun `docent` om de vijf minuten hen aandacht schenkt en helpt om de volgende streek te zetten heeft deelname aan deze kunstgroep geen zin.
De belangrijkste waarde van de mens is het openstaan voor nieuwe ervaringen en ideeën.
 
Echt creëren kun je alleen maar als daar ruimte voor is. 
De druk van de huidige maatschappij geeft aan veel mensen nauwelijks ruimte om zichzelf te kunnen zijn.
Natuurlijk, met wat krampachtige pogingen lukt dat soms wel maar als je dan weer even goed naar jezelf durft te luisteren ontdek je meestal dat je jezelf maar wat wijs maakt en ga je maar weer door met het alledaagse leven.
Bovenstaande klinkt wat filosofisch maar geeft alleen maar aan dat men dikwijls niet echt in staat is om zich echt vrij te kunnen uiten...te openbaren.
En laat dat nu net het meest essentiële zijn wat je nodig het om echt te kunnen creëren wat je maar wilt.
De materialen (verf en kwasten), instrumenten, gereedschappen en dergelijke zijn de onderdelen waarmee je de creatie maakt. Enige kennis van hoe je deze onderdelen moet gebruiken helpt je om je creatie/schepping beter vorm te
kunnen geven.

 

In deze groep maak je kennis met de materialen en leer je hoe deze te gebruiken. Ook leer je wat je ermee zou kunnen gaan doen en hoe je dat moet gaan doen. Belangrijker is echter wat jij ermee gaat doen.
In de kunstgroep wordt vooral veel aandacht geschonken aan leren om weer vrij te kunnen denken of dit verder te ontwikkelen. Durven te handelen, experimenteren, zoeken en vooral spelen.. Niet het eindresultaat is belangrijk maar het proces er naar toe.
 
 

               
 
Als bij mensen deze verandering vorm begint te krijgen heeft dat niet alleen invloed op hun kunstzinnige en creatieve vermogens maar ook op de rest van hun leven. Mensen ontspannen erdoor en leren weer wat beter relativeren. Ze kunnen ook vaker om zichzelf lachen. Mensen die zichzelf niet zo serieus nemen beschikken dikwijls over grotere creatieve vermogens.


Beeldende vorming en in het bijzonder het schilderen is de kapstok waaraan alles wordt opgehangen.
Opgemerkt dient te worden dat om echt goed te leren schilderen een grote tekenvaardigheid eigenlijk noodzakelijk is. Het is ontspannen schilderen als je al weet hoe bijvoorbeeld  perspectief werkt of hoe je een hoofd schildert dat achterover hangt. Je kunt de tekenvaardigheid beschouwen als het leren schrijven, en het schilderen als een boek schrijven. Natuurlijk kun je een boek schrijven terwijl je het alfabet leert maar dan moet je er wel rekening mee houden dat dit duidelijk meer inspanning zal kosten.
Omdat wij heel goed begrijpen dat de meeste mensen graag willen schilderen zonder eerst een tekenvaardigheid op te bouwen combineren wij spelenderwijs deze disciplines.
Op deze manier kun je en schilderen en je tekenvaardigheid ontwikkelen.
Bij onze lessen beeldende vorming leren wij je geen slimme of  handige `trucjes`
maar duidelijke technieken die er voor zullen zorgen dat jij jezelf kan ontplooien.
Je krijgt alle ruimte om te experimenteren en te onderzoeken. 
Gebruik nieuwe materialen, combineer diverse technieken, speel met je penselen en laat je creativiteit de vrije loop.
Jij bepaalt je eigen grenzen.

De volwassenen kunstgroep is een groep die vooral met veel plezier elke week onder het genot van een kop koffie en/of een glas wijn bij elkaar komt. Natuurlijk is er niets schools  en is alles sterk individueel gericht. Er wordt gekeken naar wat jij wilt of zoekt en hoe we jou kunnen helpen.
 
Klik hier voor meer Informatie

Terug naar:  Groepen