Johan van Konijnenburg ontvangt belangrijke onderscheiding.

Op woensdag 16 januari ontving de in Middelharnis woonachtige kunstenaar Johan van Konijnenburg de Jan Blankenspeld uit handen van burgemeester Junius.
Deze Hellevoetse onderscheiding kreeg hij voor zijn jarenlange inzet op het gebied van culturele ontwikkeling in Hellevoetsluis. Dit kwam als een complete verassing voor de eigenzinnige en enigszins excentrieke kunstenaar. die zelf prachtige werken schildert en over de hele wereld hangen.
Van Konijnenburg begon in 1979, dus inmiddels 40 jaar geleden, als beroepskunstenaar. Het kunstatelier van Johan bestaat dit jaar 30 jaar. Daarnaast begeleidt hij al jarenlang mensen met een beperking op het gebied van kunst en cultuur. Met de groep Spetters exposeert hij nu al voor het 20e jaar in het gemeentehuis van Hellevoetsluis.. Van Konijnenburg was ook betrokken bij tal van activiteiten en producties. Een bekend kunstwerk van hem is de restauratie en beschildering van de in Hellevoetsluis gelegen fietstunnel onder de A.I. Laan. Een project dat hij destijds samen met 400 basisschoolkinderen uitvoerde. In Middelharnis was hij de  jarenlange stimulator en begeleider van het project Kunstwereld op Hernesseroord van de stichting ZuidWester. Een cultuurwerkproject voor mensen met een beperking uit de regio. Ook met deze bijzondere groep wist hij geweldige resultaten te bereiken zoals onder andere nationale belangstelling met een expositie in het scheepvaartmuseum in Amsterdam. 
 
Meer dan een kunstenaar en leraar
Burgemeester Junius: "Johan van Konijnenburg maakt onze stad Hellevoetsluis letterlijk een beetje mooier. Hij is van grote betekenis voor de Spetters en voor de Hellevoetse samenleving. Zijn inzet is goud waard. Johan maakt al 20 jaar samen met zijn groep, die hij liever zijn vrienden noemt, deze kunstwerken. Je werkt met veel liefde en geduld met de Spetters. Je bent niet alleen de kunstenaar en de leraar; je bent veel meer dan dat. Mensen komen uit hun isolement, krijgen zelfvertrouwen en komen tot hun recht. En je zegt altijd: laat je niet weerhouden door wat je niet kan, maar laat zien wat je wel kan. Deze creatieve stimulans betekent veel voor iedere cursist met of zonder beperking", geeft burgemeester Junius van Hellevoetsluis  aan.
 
Liever geen schijnwerpers
Zelf liet Johan, zoals we gewend zijn van hem,liever zijn leerlingen in de schijnwerpers staan deze avond.
Zij vonden het allemaal geweldig dat hij de Jan Blankenspeld kreeg.een koninklijk lintje had hij overigens geweigerd., daar heeft hij dan weer niets mee. Wars van allerlei plichtplegingen als hij is bedankte hij voor de speld maar een speech gaf hij niet.En dat was ook te verwachten. in alle jaren dat hij met verstandelijke, lichamelijke en met mensen met psychische problemen werkt gaat het om hen en niet om hemzelf.
Wel gaf hij aan blij te zijn met deze erkenning voor alle activiteiten die hij in de afgelopen dertig jaar voor Hellevoetsluis heeft gedaan.
 
Ondanks dat hij al jaren niet meer in Hellevoetsluis woonachtig is maar op het eiland Goeree - Overflakkee woont en werkt, is hij nog steeds een beetje van Hellevoetsluis met het hart op de juiste plaats. En Hellevoetsluis zonder Johan van Konijnenburg, die de stad op geheel eigen wijze meer kleur geeft, is eigenlijk niet voor te stellen.

Jan Blankenspeld
De Jan Blankenspeld is een Hellevoetse onderscheiding die alleen in speciale gevallen wordt uitgereikt, het gaat om uitzonderlijke verdiensten voor de Hellevoetse samenleving. De beslissing voor de uitreiking ligt bij het college van burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis. Naast het begeleiden van deze bijzondere groepen is Johan van Konijnenburg een begenadigde kunstenaar met werken die over de hele wereld hangen. Zijn bijzondere levensvisie wordt in de media al jaren omschreven als zeer `uitzonderlijk`.Een kunstenaar met een groot warm sociaal hart.