Eerste Hellevoetse `Pluim` uitgereikt aan Johan van Konijnenburg.
 
De `Pluim van de Arbeid` wordt door de PvdA uitgereikt aan instellingen en personen die langdurig een belangrijke meerwaarde hebben geleverd, of dit nog steeds doen, aan de sociaal, culturele en/of maatschappelijke waarden in de samenleving.
 
 

Johan van Konijnenburg ontving op 1 mei 2018 uit de handen van PvdA raadslid Mevlüt Köse de eerste `Pluim` van Hellevoetsluis  voor zijn jarenlange inzet op het gebied van de culturele ontwikkeling in Hellevoetsluis.

Naast de decennia lange begeleiding voor mensen met een beperking op het gebied van kunst en cultuur, mensen met een wat `kleine` portemonnee, kinderen, volwassenen, scholen en instellingen, is hij ook direct betrokken geweest bij tal van activiteiten en grote producties zoals de oprichting van de kunstuitleen Hellevoetsluis, decors en regie van het grote buiten theater evenement `Varen door de Vestinggrachten`, decors voor het buitenevenement `Waterschijn` en de `Opera Jan Blanken`.

Afbeelding invoegen          

De restauratie en beschildering van de Fietstunnel onder de A.I. Laan in Hellevoetsluis. Een mega project wat samen met 400 kinderen van de basisscholen `De Wateringe` en de `Houthoeffe` is uitgevoerd. Ontwerp en uitvoering van de vormgeving van de jeugdafdeling van de `oude` (helaas afgebroken) bibliotheek aan de Struytse Hoeck.  Beschildering van de molenzeilen van de `Korenmolen de Hoop``in Hellevoetsluis met de kinderkunstklas.

Afbeelding invoegen

Voor het openlucht museum `Droogdok Jan Blanken` heeft hij een oude roestige zeecontainer een ware metamorfose laten ondergaan tot een geweldig kunstwerk van maar liefst 14 meter lang en 2,5 meter hoog. Het welkomstboard van `Jan Blanken` welk prijkt bij de ingang van het museum is eveneens door Johan vervaardigd. Daarnaast heeft hij ook talloze straat objecten gerealiseerd voor de diverse evenementen in Hellevoetsluis

Afbeelding invoegen
           Afbeelding invoegen

 

Als professioneel kunstenaar heeft hij ook lokale verenigingen van hulp en advies voorzien en geholpen.. Zo heeft hij ondermeer  jarenlang op professionele wijze de decors, licht en geluid verzorgt bij de jaarlijkse uitvoeringen van de lokale muziekvereniging `Voorne & Putten` en heeft hij als gastregisseur producties uitgevoerd met  diverse toneelverenigingen .Naast zijn inzet bij de grote buitenevenementen heeft Johan ook diverse theaterproducties gerealiseerd zoals onder andere het absurdistisch spektakel `VERITATIS SIMPLEX ORATIO`  en de toneelvoorstellingen `Huis van Bernarda Alba ` en `Freeze` in het kader van de afscheid van  het oude theater `De Veste`in Hellevoetsluis. Een meerdaags bizar evenement van vier uur met een één enkele cast en een zaal vol bankstellen.


Johan heeft ook zo beetje elke school in Hellevoetsluis meerdere malen bezocht met zijn geweldige workshops of de scholen zijn op bezoek geweest in het atelier. In de afgelopen jaren zijn er tientallen exposities geweest van zijn kunstgroepen over heel Voorne - Putten en natuurlijk vooral Hellevoetsluis. Een ieder die wel eens aanwezig zijn geweest bij de openingen van deze bijzondere exposities herinneren zich nog wel de `on-Hellevoetse `druk bezochte grote theatrale spektakel openingen met verassende effecten.

Vele studenten van de Willem de Koningacademie en het Grafisch lyceum in Rotterdam hebben in al die jaren stage gelopen in het atelier en een groot aantal leerlingen van Johan zijn onder zijn begeleiding doorgestroomd naar de diverse kunstacademies.

Door zijn enigszins excentrieke karakter en bijzondere werkwijze voelen met name jongeren en mensen met een verstandelijke en/of psychiatrische aandoening een band met Johan. Zeer veelvuldig treed hij dan ook voor ze op als `vertrouwenspersoon` in netelige kwesties of problemen of probeert hij ze te helpen waar hij kan.

Naast zijn eigen werk als (inter)nationaal kunstenaar heeft Johan zoveel gedaan voor- en in Hellevoetsluis, en omstreken, dat we nog wel even door zouden kunnen gaan met het noemen van de vele activiteiten.

Wat ons als bestuur, ouders en deelnemers betreft is de `Pluim` wel verdiend..... ,en misschien zelfs nog wel iets meer.

Bestuur DOGMA        

 
Afbeelding invoegen
 
Mevlüt Köse (raadslid PvdA Hellevoetsluis) reikt de `Pluim` uit aan kunstenaar Johan van Konijnenburg
 
Afbeelding invoegen
 
De metamorfose van een roestige zeecontainer voor het `Droogdok Jan Blanken`

 Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen

Fietstunnel onder de Amnesty Internationallaan Hellevoetsluis.  360m2
 
Afbeelding invoegen
 
Theater productie `Rieplee`, Sporthal `De Eendragt` Hellevoetsluis
 
Afbeelding invoegen
 
Buitenkunstobject `obs de Brandaris`
 
Afbeelding invoegen
 
Scene uit de voorstelling `Huis van Bernarda Alba`
 
Afbeelding invoegen
 
Scene uit `VERITATIS SIMPLEX ORATIO`
 

     

Tekst:   I. Harms        Foto's:   Wil van Balen, Theo Rolfast, John de Pater, FOX fotopersbureau, gemeente Hellevoetsluis